Skip to main content

Vi støtter et
smukkere Aarhus

”Man skal kunne mærke det i kroppen – det skal vække følelser”. Nogenlunde sådan beskriver Gunnar sit forhold til gode vine.* Han fortæller, at denne følelse blev formet af hele stemningen omkring en vin, og hvordan den person, der har lavet den, har betydning for oplevelsen. En god vin skal kunne mærkes!

Lidt på samme måde var Kirsten en anerkendt, respekteret og vellidt overlæge indenfor børnehjertekirurgi på Aarhus Universitetshospital. Hun mødte sine patienter som mennesker, hun ville gøre alt for at hjælpe. Hun følte for sit fag – og levede for at gøre en forskel.

Fonden ledes af en bestyrelse på tre medlemmer:
Peter Rønnow, Advokat DLA Piper
Charlotte Storm Gregersen, Direktør for Kultur og Borgerservice
Allan Aagaard, Direktør for Aarhus Teater.

*Hør Radio 24syv-udsendelsen ”Flaskens Ånd”, hvor vært Poul Pilgaard Johnsen interviewer Gunnar Steen Jakobsen. Udsendelsen kan downloades via Podimo.

“Man skal kunne mærke det i kroppen
– det skal vække følelser”

– Gunnar Steen Jacobsen

Kunsten skal kunne mærkes

For begge var det vigtigt, at livet, kunsten og musikken vakte følelser. Om det så var Birthe Kjær eller Wagner, der blev afspillet i deres villa i Hjortshøj. Det gav mening, når kunsten kunne mærkes. Derfor fik de også arkitekter til at tegne deres private hjem i en enkel, nordisk stil, der samtidig udgjorde den arkitektoniske ramme for deres samling af nyere dansk maleri med værker af kunstnere som Svend Engelund, Johannes Hoffmeister, Peter Brandes og Poul Anker Bech. Og deres have fik de designet som en imponerende skulpturpark. Kunsten skulle helst komme helt tæt på, ind under huden. Samtidig var det vigtigt, at naturen spillede en vigtig rolle, og at man udviste en respekt og omsorg for landskabet.

”Fonden har én årlig ansøgnings­runde – i 2024 er deadline 1. oktober . Herefter vurderer bestyrelsen de indkomne ansøgninger, der er sendt via ansøgnings­modulet.”

– Kirsten Overgaard Hjortholm Olsen og Gunnar Steen Jacobsens familiefond

To stærke personligheder

Sammen opbyggede de et liv, der kombinerede en stærk kærlighed til naturen, kulturen og kunsten. Fra de mødtes på Katedralskolen i Aarhus, fandt de et fællesskab i naturen på Kirstens fødegård i Lystrup. Samme gård overtog de senere, og her udskiftede Gunnar sin advokatkarriere med et liv som uddannet landmand og senere som vinhandler under mottoet: Før var der svin, nu er der vin. Gunnar opnåede grønt bevis som en dygtig planteavler, der gennemførte landbrugets driftslederuddannelse, og som også involverede sig aktivt i landboforeningen Tolvmandsforeningen.

De så mulighederne i gården og forfulgte deres drømme, når for eksempel Gunnars hobby som vinimportør med tiden forvandlede ham til en af Danmarks mest respekterede og bedst uddannede vineksperter med egen vinmark og vinforretning.

Senere flyttede de til Hjortshøjlund, hvorfra Bichel Vine fortsat driver den særlige og landskendte vinhandel, der i Gunnars ånd er lige så meget gourmetmad-butik som vinhandel, og som også afholder vinskole og byder velkommen til årlige markeringer, hvor vin og små retter tilbydes til husets voksende kundekreds. Overlægen og den advokatuddannede vinbonde levede således midt i den natur, de elskede, og som samtidig udgjorde rammen om Gunnars drift af Bichel Vine. Når Kirsten tog imod sine hjertebørn på Skejby, havde Gunnar fokus på at udleve sin fascination af gode vine og smagfulde råvarer og videregive denne kærlighed til god mad og vin til sine ansatte og sin omverden. Om aftenen tilberedte Gunnar eksperimenterende retter – gerne med egne høstede krydderurter fundet i skoven omkring deres villa, eller de søgte mod Aarhus for at udleve deres fælles passion for kunst, kultur og musik som ihærdige og flittige gæster ved utallige kulturelle og kunstneriske begivenheder.

Med etableringen af denne fond giver de ny næring til det aarhusianske kunst- og kulturliv, som de værdsatte så højt.